Zabieramy Was dzisiaj w kulinarną podróż do Włoch. Zwiedzimy od kuchni cały kraj – od wysokich gór na północy aż po sam czubek buta i jeszcze dalej na dwie włoskie wyspy: Sycylię oraz Sardynię. Będzie apetycznie i aromatycznie! Przybliżymy Wam specjały kuchni włoskiej, produkty charakterystyczne dla danego regionu – wszystko czego warto spróbować planując podróż do Włoch.
Lombardia
Lombardia to jeden z najbogatszych regionów Włoch. Dwa najsłynniejsze dania z tego regionu to risotto alla milanese (ryż z szafranem i parmezanem) oraz cotoletta alla milanese (kotlet z cielęciny). Warto spróbować tu również takich dań jak polenta taragna (danie z mąki gryczanej oraz sera) oraz osso bucco (gicz cielęca w winie i pomidorach). W Mediolanie znajdują się także fabryki serów: Gorgonzola i Taleggio. Lombardia to także ojczyzna mascarpone, sera używanego m.in. w tiramisu.
Wenecja Euganejska
We względu na swoje położenie na stołach w regionie weneckim królują ryby i owoce morza. Warto posmakować tu takich dań jak zuppa di cozze (małże w białym winie) oraz antipasto ai frutti di mare, czyli talerz z owocami morza skropionymi oliwą i sokiem z cytryny. Mieszkańcy regionu Wenecji chętnie w swoich potrawach używają takich składników jak radicchio rosso (cykoria czerwona) czy białe szparagi. Wenecja podawana jest jako jeden z regionów, z których pochodzi słynny włoski deser tiramisu.
Trydent
W tym północno-wschodnim rejonie kuchnia łączy w sobie najlepsze włoskie i austriackie smaki. Na stołach królują włoskie kluski ziemniaczane gnocchi oraz makaron pappardelle, a także speck (odmiana szynki dojrzewającej), strangolapreti (pierożki ze szpinakiem) czy klasyczna crauti (kapusta kwaszona).
Piemont
W rejonie Piemontu widoczne są z kolei wpływy francuskie. Region ten słynie przede wszystkim z antipasti, czyli przystawek. Grissini, czyli długie paluszki chlebowe, pochodzą właśnie z Turynu. Dla wytrawnych smakoszy – w Piemoncie rosną (na specjalnie przygotowanej glebie) białe trufle. Kolejnym typowym dla tego regionu daniem jest odmiana fondue, czyli bagna càuda – mięso i warzywa zanurzamy w sosie z czosnkiem, anchois, oliwą z oliwek i masłem. W tej części Włoch zjemy także brasato al vino, czyli wołowinę duszoną w winie. Piemont uznawany jest także jako jeden z regionów, z którego pochodzi kolejny słynny włoski deser, czyli panna cotta.
Liguria
Kuchnia liguryjska słynie z prostych dań tworzonych ze świeżych składników – stąd pochodzi zielone pesto alla genovese. Najbardziej popularnym daniem wśród makaronów jest tu trenette podawane z zieloną fasolą czy pierożki pansotti (nadziewane szpinakiem).
Emilia-Romania
Region Emilia-Romania pod względem kulinarnym uznawany jest jako jeden z najbardziej aromatycznych. Tu na naszym stole znajdziemy zielone szparagi podawane z serem Parmigiano Reggiano oraz masłem, słodkie kasztany marrone di Castel Rio czy funghi porcini (borowiki). Jednym z popisowym dań z tego regionu jest garganelli podawane z sosem beszamelowymi, pomidorami, wątróbkami z kurczaka, cielęciną, szynką prosciutto oraz ziołami. Region słynie z takich produktów jak sery Parmigiano Reggiano, Grana Padano, Provolone Val Padana, a także wędliny jak bolońska mortadela i dojrzewająca szynka prosciutto di Parma.
Toskania
Mieszkańcy Toskanii stawiają przede wszystkim na proste dania ze świeżych składników pochodzących z sezonowych upraw. W kuchni używa się tu licznych przypraw z regionu: szafranu, rozmarynu, szałwii. Słynny pane toscano, czyli toskański chleb to duże bochenki chleba pieczone w piecach opalanych drewnem. Mieszkańcy Toskanii chleb wykorzystują także w sałatce panzanella, zupie zuppa di pane czy pappa al pomodoro. Na naszym stole możemy zagościć także arrosto misto, czyli mięsny talerz z wieprzowiną, królikiem i drobiem. Na specjalne okazje przygotowywane są tu bistecca alla fiorentina – steki grillowane są na węglu drzewnym z dodatkiem soli, pieprzu i oliwy z oliwek, podawane z fasolą. Z Toskanii pochodzi także ser Pecorino.
Lacjum
Ze względu na bogatą historię stolicy regionu, Rzymu, kuchnia słynie z różnorodnych smaków, przywiezionych tu z różnych zakątków za panowania Cesarstwa Rzymskiego. Zjemy tu m.in. pasta e ceci, czyli rosół z wyraźną nutą czosnku, rozmarynu oraz makaronem. Z dań typowo makaronowych króluje to lasagne oraz fettuccine al burro. W samym Rzymie znajdziemy również mnóstwo wspaniałych gelaterie, gdzie zjemy pyszne lody. Ze względu na ruch turystyczny znaczna część restauracji jest tu nastawiona na zagranicznych turystów – zarówno jeśli chodzi o zawartość menu, jak i ceny.
Abruzja
Region położony w górach nad wybrzeżem adriatyckim. Szefowie kuchni w Abruzji słyną z tworzenia pysznych posiłków z prostych składników, a typowe danie z tego regionu zawiera w sobie tzw. diavolicchio, czyli mieszankę oliwy z oliwek, pomidorów oraz papryki chili. Danie uzupełniają przyprawy: rozmaryn i czosnek, ważnym składnikiem w kuchni jest także wino, karczochy i ziemniaki.
Kampania
Kampania słynie z tzw. jedzenia ulicznego, które można upiec, grillować, a następnie wziąć do ręki i zjeść w drodze. To właśnie z tego regionu pochodzi pizza – ta typowa, neapolitańska to pizza marinara (z pomidorami, czosnkiem i oliwą) oraz margherita (z pomidorami, mozzarellą i bazylią). Odmianą pizzy jest calzone (pieróg z ciasta na pizzę) oraz focaccia (z oliwą z oliwek i szczyptą soli morskiej). Region Kampanii słynie także z bogactwa warzyw w kuchni, bardzo popularnym daniem jest parmigiana di melanzane – plastry bakłażana smażone są w głębokim oleju, następnie na wierzchu układane są pomidory, cebula, bazylia oraz mozzarella, wszystko jest zapiekane w piecu. Z dań makaronowych warto spróbować spaghetti alla puttanesca – makaron z pomidorami, anchois, oliwkami, kaparami, doprawione czosnkiem oraz chili. W Kampanii produkowana jest najlepsza włoska mozzarella di Bufala.
Kalabria
Kuchnia Kalabrii oparta jest przede wszystkim na warzywach i pożywnych zupach, najczęściej używanymi składnikami są oberżyna, pomidory, papryka, karczochy czy ziemniaki. Słynna zupa z tego regionu to zupa „tysiąca rzeczy”, millecosedde, w skład której wchodzą m.in. fasola, groch, kapusta, grzyby, seler. Popularne są tutaj także ryby i owoce morza – alalunga in agrodolce, czyli tuńczyk przyrządzony w słodkim occie i sosie cebulowym. Każde miasto w Kalabrii ma swoją własną wersję baccalà, czyli suszonego dorsza w pomidorami i papryką.
Sycylia
Kuchnia sycylijska łączy w sobie wpływy włoskie, greckie oraz arabskie. Zjemy tu miecznika, tuńczyka, a także inne ryby przyrządzane z ziołami i pomidorami podawane z kuskusem. Charakterystycznym daniem sycylijskim jest arancini di riso, czyli pieczone kule ryżu wypełnione mięsem, pomidorami czy serem. W kuchni często używane są warzywa: bakłażany, papryka, kalafior. Kolejnym słynnym daniem jest także sycylijska caponata: gulasz z bakłażanami, pomidorami, kaparami, oliwkami. Z Sycylii pochodzą soczyste arance rosse, czyli czerwone pomarańcze. Miłośnikom słodkich deserów polecamy pasta di mandorla (pasta z migdałów) oraz cannolo siciliano (rurki nadziewane ricottą).
Sardynia
Sardynia słynie z owoców morza: homarów, małży, krabów, sardynek, kałamarnic, anchois. Cassòla, aromatyczna zupa, zawiera w sobie kilkanaście rodzajów owoców morza i ryb, z przyprawami oraz pomidorami. Kuchnia korzysta z sezonowych warzyw i owoców, jest także bogata w mięsa – mieszkańcy Sardynii do perfekcji doszli w pieczeniu różnych rodzajów mięs przy otwartym ogniu, dodatkowy aromat nadaje rodzaj używanego drewna. Specjalnością wyspy jest agnello arrosto, czyli soczysta smażona baranina.
Włoskie zwyczaje
Colazione to po włosku śniadanie – dzień zaczynamy od aromatycznej kawy oraz cornetto (rogalik). W czasie popołudniowej przerwy na obiad (pranzo) najczęściej na stole pojawia się makaron (wszystko zależy od regionu i czasu, jaki można poświęcić na posiłek). Włosi traktują posiłki jako przyjemność i możliwość spotkania z rodziną i przyjaciółmi, wieczorna kolacja (cena) potrafi trwać kilka godzin i składa się z kilku dań: zaczynamy od antipasto, czyli przystawki, dalej primo piatto, czyli makaron, secondo piatto, czyli mięso lub ryby razem z sałatką, i na sam koniec kawa i deser.
Typowe włoskie pizzerie, szczególnie na południu Włoch, otwierane są dopiero w godzinach wieczornych. Pizza pieczone jest w piecu, który opalany jest drewnem, dzięki czemu włoska pizza ma ten niepowtarzalny smak. Jeśli chcemy zjeść w rozsądnej cenie, warto rozejrzeć się za trattorią, nieco więcej zapłacimy w ristorante. Do rachunku zazwyczaj doliczana jest opłata coperto za nakrycie, czyli przygotowanie miejsca przy stoliku.
Jeśli chcemy zaopatrzyć się w typowe włoskie produkty, to musimy zajrzeć najlepiej do lokalnych sklepów: włoskie klasyczne panini kupimy w paninotece, na lody wybierzemy się do gelaterii, pasticceria to mekka dla miłośników słodkości. Świeże pieczywo kupimy w panificio, salumeria zaoferuje nam sery oraz wędliny, mięso dostępne jest w sklepach macelleria. Pescheria to sklep rybny, w świeże owoce i warzywa zaopatrzymy się w verduraio. W poszukiwaniu włoskich specjałów warto wybrać się na tradycyjne włoskie ryneczki: mercato lub fiera.
Szkoda ,ze nic o Pugli (Apulia)Rejon wloch gdzie zawsze jest cieplo nawet zima :)oprocz wielu naprawde wielu roznych atrakci:)
Wciaz czekamy na besposrednie loty z Gdanska do Bari:)